Skip to main content

Menjar ceba va de nassos !!!

És un aliment molt conegut en la nostra cuina i amb nombroses propietats nutritives i medicinals.

Tenim la sort de que la podem consumir durant tot l’ any, tant en cru com cuinada i  destaquen les seves propietas antibiòtiques. No és pas un substitut dels antibiòtics, però si feu servir la ceba a temps potser no us caldran després. El gran beneficiat és tot el nostre sistema respiratori. La tradició catalana diu que si menges cebes no et costipes.

Es recomana el seu consum per les seves propietats antisèptiques i diurètiques.

 

És important destacar que: 

A nivell nutricional:

Fibres: Les cebes són una font de fibra, que contribueix a la ingesta de fibres solubles. El tipus de fibra present en les cebes pot reduir la probabilitat de desenvolupar malalties cardiovasculars, com ara pressió arterial alta, accident cerebrovascular, insuficiència cardíaca i atacs cardíacs. A més, ajuda a reduir el colesterol, segons la Federació Espanyola del Cor.

Vitamines: 100 grams de ceba ens dóna l’11.5% de la dosi diària recomanada de vitamina B6. Això fa que les cebes  ajudin al cos a produir serotonina i mentina. A més, amb una llesca de ceba, obtenim el 5,9% de la ingesta diària recomanada d’àcid fòlic i el 3,9% de la vitamina C que necessita el nostre cos.

Minerals: 100 grams de ceba ens dóna el 8,5% del calci que necessitem diàriament per tenir ossos i dents forts. A més, les cebes també proporcionen manganès.

 

Propietats i beneficis 

 

Bo per a la circulació

Preveu la formació de coàguls sanguinis, promou la circulació sanguínia i ajuda a combatre malalties relacionades amb la mala circulació.

Diürètic

Promou l’eliminació de fluids corporals, per la qual cosa és molt recomanable en pacients amb insuficiència renal, gota, càlcul renal o edema.

Bactericida i expectorant

A causa del seu contingut de compostos rics en sofre, és, juntament amb l’all, un dels millors remeis naturals per combatre els processos infecciosos del sistema respiratori (grip, bronquitis, faringitis, etc.). De fet, un remei àmpliament utilitzat és col·locar una ceba dividida per la meitat al costat del llit a la nit.

Digestiu i purificador

Promou la digestió estimulant el fetge, la vesícula biliar i el pàncrees encara que s’ha d’evitar en casos d’acidesa estomacal. La ceba és capaç d’eliminar toxines i ferments que es produeixen a l’estómac després de la digestió.

Si la cuinem perd les seves propietats?

No. La millor manera de menjar-la és crua, però si la fem servir per fer un sofregit, es recomana no coure-la molt o si es fa, amb poc oli.