Skip to main content

Les llegums: un superaliment

Tot el que s’ ha de saber d’ aquest superaliment.

Abans de tot definim que és un superaliment: és un corrent en el camp de la nutrició en que afirma que  són els aliments que tenen un valor nutricional molt alt  malgrat que se’n mengi poc.

Bé, els cigrons, les llenties, les mongetes,  els pèsols, els fesols, les faves, tots ells estan considerats uns superaliments i que s’ han d’ incorporar en la nostra dieta setmanal.

Són grans fonts de proteïna i de ferro si els combinem amb aliments que portin vitamina C.

A més a més, ens permeten cuinar-los de moltes formes, tant en plats freds, com una amanida d’ arròs amb llenties o calents amb un munt  de receptes que hi ha.

Entitats com l’ ONU fomenten  el seu consum ja que són molt rics en proteïnes, no tenen gluten i el seu conreu és sostenible.

A Catalunya, la seva produccció no és molt alta, però si que la seva qualitat  ho és. Pèsols de Llavaneres, llenties de Gallecs, la mongeta del ganxet del vallès, o el cigró d’ Oristà que es fa a Vic.

 

Coses importants que hem de saber de les llegums:

 

– Es recomana un consum de 250 grs a la setmana de llegum cuit.
– Per aprofitar millor els nutrients que les llegums ens aporten, és millor combinar-los  amb cereals, com per exemple una amanida de llenties amb arròs.
– La proteïna d’ origen vegetal és de mé sfàcil digestió i conté molt menys greixos saturats.
– Les llenties són un aliment amb molta quantitat de ferro. Ara bé, per aprofitar molt millor l’ absorció d’ aquest mineral, és combinar-ho amb hortalisses que continguin vitamina C i que siguin de temporada. Un bon exemple seria una amanida de llenties amb pabrot i tomàquet.

 

Us proposem diferentes receptes:

Empredat de cigrons

Amanida tèbia de llenties

Empedrat de mongetes del ganxet.