Skip to main content

Parlem del colesterol?

Suposo que avui en dia tothom qui més ni menys coneix o ha sentit parlar del colesterol, molts anuncis publicitaris l’esmenten per poder vendre millor els seus productes “miraculosos”.

Però sabem què és realment el colesterol? Com ens pot afectar? Perquè el tenim?

Tècnicament el colesterol és un tipus de lípid que es troba en teixits corporals (sobretot fetge), i al plasma sanguini (sang), i és totalment necessari per l’organisme ja que ajuda a la síntesis d’ hormones i transport de vitamines nutrients…

Realment no és que un sigui bo i l’altre dolent, sinó que segons la seva estructura molecular poden interferir al cos de manera diferent i l’excés d’un en concret pot provocar més problemes, l’altre ajudarà a contrarestar-lo. PERÒ HEM DE TENIR-NE DELS DOS TIPUS!!

S’anomenen a nivell tècnic:

– HDL (conegut com el bo), són lipoproteïnes d’alta densitat, va de l’organisme al fetge on es descomposa i filtre (nivell òptim com a mínim un 60mg/dl en sang)

– LDL (conegut com el dolent), són lipoproteïnes de baixa densitat, va del fetge a l’organisme, tenen més tendència a adherir-se a les parets de les artèries quan es troben en excés, per això el considerem com a dolent (nivells haurien de ser inferior a 100mg/dl en sang i no més de 160mg/dl)

Ambdós són importants i totalment necessaris, només hem de procurar que estiguin en harmonia entre ells, a través de la alimentació i uns bons hàbits.

Per exemple; per ajudar a mantenir uns nivells òptims dels dos tipus de colesterol hauríem de introduir diàriament als nostres àpats algun tipus de verdura crua combinada amb proteïnes de qualitat (carn de conill, pollastre, peix, alguna carn vermella… o alguns llegums, lo perfecte és no abusar mai de res i combinar). Si que és veritat que s’han de controlar el consum de embotits o productes curats, però també hem deCONTROLAR TOTS AQUELLS PRODUCTES AMB ADIITIUS, CONSERVANTS, COLORANTS I EDULCORANTS afegits, que perjudiquen moltíssim, com també les sacarines tan usades en dietes d’aprimament.

Us recordo que els anuncis de productes que ajuden a baixar el colesterol, no fan miracles! La importància d’una dieta adequada per cada cas és fonamental! Si una persona té colesterol podria ser per causes diverses (mala alimentació, congènit, estrés, hàbits diaris de salut incorrectes, alcohol, excés d’estimulants, mala síntesi hormonal…), s’ha de mirar cas per cas i demanar consell i pautes correctes a un especialista.

 

Hi ha dietes especifiques, suplements naturals que re equilibren el cos i el depuren, pautes diàries adequades a cada persona…

PER MÉS INFORMACIÓ CONTACTEU AMB UN ESPECIALISTA

 

Elena Pagès (QiASalut)

Màster en Dietoteràpia Ortomolecular

(Consulta a Girona i altres centres)

Naturopata i acupuntora