Skip to main content

El cigró, una gran llegum.

 

Originaris  de Turquia, d’aquí van passar a la conca Mediterrània i Europa, després a l’Àfrica, Amèrica i Austràlia. Se sap, que es conreen des de la prehistòria i que es consumien a l’antic Egipte, Grècia i Roma. El Cigró posseeix una gran riquesa en aportacions nutritives. És ric en proteïnes, en midó i en lípids (més que altres llegums) sobretot en àcid oleic i linoleic, que són insaturats i mancats de colesterol. És un aliment indispensable en una dieta sana i equilibrada.

Propietats nutritives

  • Aporten hidrats de carboni complexos d’absorció lenta. Són els més recomanables, ja que produeixen una assimilació gradual de la glucosa.
  • Aporten gran quantitat de proteïnes però al mateix temps són molt pobres en greixos saturats, per la qual cosa contribueixen a regular el colesterol. En combinar cigrons amb cereals (arròs, cuscús, etc.) La qualitat de les seves proteïnes millora.
  • Proporcionen notables quantitats de fibra, cosa que millora el trànsit intestinal i contribueix, a més, que l’absorció dels hidrats de carboni sigui encara més lenta. Els cigrons aporten molts minerals, sobretot fòsfor, ferro i magnesi.
  • Són especialment rics en vitamines B1, B6 i àcid fòlic. És un aliment apte per a tot tipus de persones, però en alguns casos el seu consum es fa més convenient. L’aportació de carbohidrats i proteïnes el fan molt adequat per a estats d’astènia, nens, adolescents i persones que realitzen esforços físics, com els esportistes. Pel seu elevat contingut en potassi i l’escassa presència de sodi, el cigró afavoreix la diüresi o excreció de l’orina. Això és beneficiós en casos d’hipertensió arterial, litiasi renal i quan es vol eliminar un excés d’àcid úric.

Els seus beneficis

El cigró és bo per a l’estómac. Per la seva riquesa en fibra, també ajuda a les funcions de l’intestí, combatent el restrenyiment i els paràsits intestinals. A causa del seu notable contingut en magnesi, fòsfor i vitamines del grup B, necessaris per al sistema nerviós i muscular i  és adequat per afrontar situacions de tensió psicofísica i d’estrès.

Si volem tenir cura de la nostra salut i seguir les recomanacions de la dieta mediterrània hem d’incloure els llegums 3 o 4 cops per setmana i això vol dir que cada setmana hauríem de tenir com a mínim una ració de cigrons.

Unes receptes

De receptes amb cigrons , a la cuina de casa nostre n’hi ha un munt. Els podeu menjar sols amb un bon oli d’ oliva, o fer uns cigrons al pesto, o cigrons amb espinacs o cigrons a la catalana, o saltejats amb gambes i pernil, o amb uns ous trencats o una botifarra negra esparracada. Busqueu a internet i en trobareu moltes.

En resum, el cigró, una gran llegum de proximitat,  feta a casa nostre, on el seu consum és molt avantatjós.

Obrir xat
💬 Necessites ajuda?
Hola 👋
en què podem ajudar-te?