Skip to main content

Els estralls de la sequera
El xai, un producte de luxe.

 

Des de fa dos anys, Catalunya està immersa en una situació de sequera alarmant, que afecta especialment les comarques habitualment més plujoses. La falta de precipitacions augura un hivern complicat, marcat per restriccions i el risc de grans incendis. Hi ha creixent evidència que l’escalfament global està contribuint a sequeres més intenses i freqüents.

Aquesta sequera està obligant a replantejar l’agricultura, amb la necessitat de distanciar els cultius, utilitzar varietats més resistents i aplicar una gestió precisa de l’aigua.

Els nostres pagesos…

En aquest context, els pagesos de la nostra zona es veuen obligats a abandonar la sembra de cereals d’hivern i altres varietats. La manca de pluges redueix significativament el rendiment dels cultius, ja que el cereal, que solia assolir una alçada d’un metre i mig, ara es queda sec amb un creixement molt limitat. Això ha conduït a molts a abandonar la sembra amb l’esperança de millors collites en el futur.

L’escassetat de cereal i aliments per al bestiar implica haver de recórrer a importacions, amb la incertesa de la qualitat i el cost més elevat que aporten. Aquesta situació repercuteix directament en el preu de criar bestiar a les granges, amb la inflació convertint-se en una variable crítica en aquest sector.

Paral·lelament, cal tenir en compte el gran consum d’aigua que requereix el bestiar, particularment en el cas de les granges amb un elevat nombre de vedelles. La manca d’aigua a casa implica transportar-la en recipients, generant despeses addicionals.

I si no n’ hi ha prou…

Els camps assedegats  també afecten la producció d’herba, essencial per al bestiar, especialment el sector del xai i la vedella,  que tradicionalment pasturen pels camps. La falta d’herba obliga a alimentar els animals amb productes importats, augmentant encara més els costos de producció. Alguns pagesos han decidit reduir els seus ramats ja que mantenir animals en aquestes condicions no és viable, provocant un augment significatiu en el preu final de la carn.

A la data actual, el preu del xai ha experimentat un increment del 25%, amb la previsió de continuar augmentant. Malgrat la disponibilitat de xai més econòmic de fora de la nostra zona, amb aquest xai de fora, ens trobem amb la incertesa sobre la qualitat i les condicions de cria, aspectes essencials per obtenir una carn de qualitat. 

A més a més, ens acostem a les dates nadalenques i la carn de xai és una de les que més es consumeixen en aquests temps. Per la nostra part, únicament podem dir que amb les condicions meteorològiques actuals, el xai ja és un producte de luxe.
Si per aquestes festes pots gaudir d’ un plat de xai, una espatlla o una sensacional cuixa de xai, sàpigues que darrera de tot això hi ha  un esforç brutal  de molta gent!!!

Que us vagi de gust i bones festes  !!!