Skip to main content

Una de les millors llegums: la mongeta del ganxet

La mongeta del ganxet, és una varietat local produïda i seleccionada pels agricultors i agricultores des de fa més de 150 anys.La llavor de la qual es caracteritza per tenir forma de ganxo, i és molt apreciada pel seu gust i la poca percepció de la pell.

És un aliment ric en hidrats de carboni que ens aporta energia. Durant la digestió del llegum, l’energia s’allibera lentament i això ens proporciona unes quantes hores de sacietat. A més, com que conté molta fibra, l’assimilació és encara més lenta i la glucosa que conté passa gradualment a la sang. És un aliment molt beneficiós per a la nostra salut. Facilita el trànsit intestinal i hi ha estudis que avalen que, menjada habitualment, rebaixa els nivells de colesterol i triglicèrids a la sang, promou la salut càrdio-vascular i disminueix el risc d’alguns càncers com ara el de còlon i recte.

És una varietat de mongeta típica de la zona del Vallès, Maresme, La Selva, sobretot.
La sembra es fa al mes de juliol,i la collita arriba al mes de novembre, amb un cicle aproximat de 120 dies.
La seva principal característica alimentària és l’elevada proporció proteica, mentre que a nivell gastronòmic destaca per la seva pell molt poc perceptible, cremositat elevada i persistent, i sabor extremadament suau i característic.

El 23 d’abril de 2007, la Generalitat de Catalunya adoptà la decisió d’inscriure-la al registre de Denominació d’Origen Protegida amb el nom de Mongeta del Ganxet.
Posteriorment, aquesta denominació fou modificada per la de mongeta del ganxet Vallès-Maresme. L’any 2012, la Unió Europea li va atorgar la denominació d’origen protegida a nivell europeu amb la menció d’Apel·lació Geogràfica Protegida (AGP)

Gastronomia

La mongeta del ganxet està molt lligada a nombrosos plats tradicionals o de creació encara que també són molt apreciades simplement bullides i amanides amb una mica d’oli d’oliva verge extra.

Dins la cuina tradicional als Països Catalans es mengen sovint passades per la paella, amb una mica de cansalada, com acompanyament, sent emblemàtica la botifarra amb mongetes, o bé guisades, amb un sofregit i embotits o carns. Solen haver-ne, també, a l’escudella. Les mongetes seques trinxades s’utilitzen també en forma de puré o per a fer mandonguilles i hamburgueses vegetarianes. També s’usen per a l’empedrat de mongetes amb bacallà, el farro tarragoní, les mongetes estofades amb galta o tripa de porc, el bacallà amb mongetes, les mongetes amb ànec i el costellam de porc, entre d’altres. Pel que fa a la cuina de creació es troben plats de mongetes amb bolets, mongetes amb cloïsses, bacallà amb mongetes, espinacs i ou dur, tàrtar amb bacallà i ganxet, etc. A partir d’un consum eminentment popular s’han incorporat actualment a les propostes dels restaurants més prestigiosos de Catalunya.

Recentment, el cuiner Rafael García Santos va organitzar una cata de mongetes al restaurant donostierra Arzak. La mongeta del ganxet fou qualificada com la millor mongeta d’Espanya, ja que segons els especialistes és una mongeta superior, d’una delicadesa insòlita que es mostra a la seva pell imperceptible, a la finura extrema i a la mantecositat i al fet que es volatilitza amb rapidessa.

Com bullir les mongetes del ganxet

A labonacarn te les servim ja bullides, però si vols fer-les tu mateix a casa recorda que:

La clau de les mongetes del ganxet és que quedin tendres, senceres i meloses. I per això, hem de saber quina és la millor tècnica d’ebullició que ens permeti obtenir la textura ideal. Així doncs, és important deixar en remull en aigua freda les mongetes la nit anterior del cuinat. L’endemà, cal renovar l’aigua, afegir un grapat de sal i posar-les a foc baix. Així evitarem que es separi la pell de la mongeta. Com l’objectiu és mantenir les mongetes senceres, el procés serà una mica més lent i acurat. D’aquesta manera, les deixarem bullir a foc lent durant 1 hora y 30 minuts aproximadament. Com ja hem dit, les mongetes del ganxet són fràgils. Per tant, intentarem tocar-les el menys possible mentre siguin a l’olla. El que farem serà sacsejar la cassola en comptes de remenar-la. Recorda que és important estar pendents del procés d’ebullició. D’aquesta manera aconseguirem unes mongetes tendres i sabroses.
Com ja hem dit abans, les pots acompanyar després amb un pila d’ ingredients per servir uns grans plats.
Ara que ve la calor, fes un bon empedrat !!!